NOTIUNI GENERALE

Umiditatea/Igrasia se intalneste in 2 situatii:

  1. Etansarea aerului nu este facuta sau este facuta necorespunzator si cand aerul cald intalneste aerul rece se produce condens respectiv igrasie. Fara etansarea aerului izolatia nu are nici o valoare chiar daca este supradimensionata sau este de cea mai buna calitate.
  2. In izolatie patrunde apa.

Infiltrarile de aer: Chiar si mici gauri in structura componentelor structurale permit caldurii sa iasa in afara (exfiltrare). In momentul in care caldura iese prin partile superioare ale cladirii, aerul rece intra prin partile inferioare (infiltrare) pentru a inlocui aerul pierdut. Familia ta va simti astfel un curent in casa, zone reci creand astfel discomfort atat pentru sanatate cat si pentru buzunar in momentul in care vine facture la energia electrica. In momentul in care aerul cald scapa prin aceste orificii iarna, si intalneste aerul rece se produce condens in anvelopa cladirii si implicit mucegai/ igrasie. Daca aceste orificii nu sunt identificate si etansate, izolatiile vor avea rol de filtru de aer si nu de izolator termic pentru care a fost proiectat in special pe timpul verii. Curentii de aer vor introduce prin aceste orificii vapori de apa producand astfel mucegaiuri in izolatie sau pe suprafata interioara a peretilor vara.

Probleme de izolatii: Umiditatea reduce rapid capacitatea de izolare (factorul R) a peretilor si a acoperisului creand pierderi mari de energie ceea ce noi putem detecta cu usurinta prin tehnologia de termografiere in infrarosu.  Izolatia umeda va permite transferul de caldura mult mai repede prin conductie si vom avea pierderi de caldura si implicit facturi mai mari de energie. O umiditate de 4% in izolatie reduce cu 50% capacitatea de a opri transferul termic a izolatiei. Toate aceste pierderi nu se pot observa cu ochiul liber decat in spectrul infrarosu.

Inspectiile noastre cu camera infrarosu poate verifica si starea izolatiilor lipsa sau montate necorespunzator . Daca imobilul are izolatii umede, lipsa, sau compresate, specialistii nostri vor identifica unde sunt localizate aceste probleme pentru a repara doar acolo unde este necesar fara deranjuri si costuri suplimentare.

Inspectia si analiza in infrarosu a cladirilor este singura metoda nedestructibila de identificare a pierderilor de caldura si a problemelor de infiltrare a apei (umiditate). Prin identificarea si repararea la timp a acestor defecte de constructie veti beneficia de comfort ridicat in imobilul in care locuiti, veti creste valoarea imobilului daca va decideti sa vindeti si veti duce o viata sanatoasa inspirand aer curat fara prafuri si mucegaiuri care va pot afecta grav sanatatea familiei.

MUCEGAIUL

Ce este mucegaiul ?

Mucegaiul este o ciperca a carei spori sunt omniprezenti in aer. Pentru ca acesti spori sa se dezvolte, este nevoie de cateva conditii, prima si cea mai importanta fiind umezeala.

De ce apare mucegaiul ?

Mucegaiul se dezvolta numai pe suprafetele umede ! Rezulta ca daca eliminam umezeala (indiferent de natura ei – igrasie, infiltratii sau condens ) dintr-o structura sau de pe un perete, vom scapa GARANTAT de mucegai.
Condensul apare datorita activitatii zilnice intr-un spatiu interior ( respiratia umana, gatitul, uscarea rufelor, etc ) in momentul in care posibilitatea de aerisire se reduce mult ( in special in timpul iernii ). Cand umiditatea relativa a aerului atinge un anumit prag, se va atinge punctul de roua si vaporii de aer se vor depune pe suprafetele reci.
Ferestrele de tip termopan si peretii neizolati – puntile termice – cresc intr-un mod dramatic sansele depunerii condensului pe suprafetele reci, deci aparitia umezelii si implicit a mucegaiului pe pereti.

De ce trebuie eliminat mucegaiul ?

Mucegaiul este un dusman inversunat al sanatatii noastre, el duce la aparitia astmului bronsic si a diferitelor alergii la cei care locuiesc sau lucreaza intr-un mediu infectat.
Mucegaiul este unul dintre alergenii cei mai periculosi.
Daca un bebelus are un teren atopic (adica exista in familie persoane care sufera de alergii, ceea ce multiplica riscul ca si el sa fie alergic) si este expus in primii ani la mucegai, va dezolva multiple alergii de-a lungul intregii vieti, spun specialistii.
Cercetarile arata ca bebelusii care traiesc in case in care exista mucegai sunt expusi unui risc de doua ori mai mare de a dezvolta astm, chiar daca nimeni in familie nu sufera de aceasta boala.
Astmul si mucegaiul sunt o combinatie extreme de periculoasa – copiii care au astm avand reactii la mucegai mult mai severe decat in cazul altor alergeni.
Asadar, nu este de glumit cu mucegaiul!

Metode de combatere a mucegaiului?

Eficienta lucrarilor antimucegai consta in primul rand in diagnosticarea corecta a sursei de umezeala (igrasie, infiltratii, condens – poate toate trei simultan) care urmeaza sa fie eradicata.

Factorii cei mai importanti pentru sanatatea familiei tale analizate de InfraVision

Umiditate Igrasie Mucegai

Umiditatea favorizează apariţia răcelilor si ingreuneaza respiratia

In timp ce nivelul ridicat de umiditate este periculos pentru astmatici, este de asemenea foarte important ca aerul din incapare sa nu fie foarte uscat (sub 9C punct de roua) . O umiditate scazuta poate cauza o tuse iritativa pentru astmatici deoarece usuca mucoasele aparatului respirator care reprezinta de fapt sistemul natural de aparare a organismului pentru atacul virusilor si bacteriilor. O umiditate prea mare (peste 18C punct de roua) poate ingreuna respiratia din cauza continutului mare de vapori de apa din aerul inspirat.

Umiditate Relativa sau Punct de Roua?

Umiditatea Relativa, dupa cum ii spune si numele, este o notiune relativa si reprezinta procentul de saturare a unei mase de aer cu vapori de apa pe cand Punctul de Roua reprezinta cantitatea absoluta de vapori de apa din aceasi masa de aer. In Romania se vorbeste cel mai mult despre Umiditatea Relativa care specialistii spun ca trebuie sa se situeze intre 30-60%.